Biskut Coklat Oat
Bahan-bahannya:
- 250g oat
- 430g tepung gandum
- 230g gula kastor
- 1 sudu besar serbuk koko
- 200g mentega
- 80g kismis
- 500g coklat masakan (untuk salutan)
Cara-cara membuatnya:
- Campurkan Oat, gula kastor, serbuk koko, kismis dan mentega di dalam mangkuk adunan dan gaul hingga rata.
- Ayak tepung. Masukkan tepung masukkan tepung ke dalam adunan oat sedikit demi sedikit, sambil digaul sehingga membentuk doh. Tepung tidak semestinya digunakan semuanya. Uli doh sehingga boleh dicanai dan dipotong.
- Canai setebal 1 cm dan terap menggunakan acuan berbentuk hati atau mengikut kesesuaian.
- Bakar pada suhu 170 C selama 15-20 minit menggunakan api atas dan bawah. Ia tidak perlu dibakar sehingga garing kerana setelah sejuk ia akan mengeras dan rangup.
- Sejukkan kepingan oat diatas rak dawai dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah dicairkan hingga tersalut sepenuhnya. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan.
Tip:
- Anda boleh menukar kismis kepada kacang yang anda minati.
- Coklat juga boleh ditambah dengan sedikit perisa strawberi jika anda mahu.
Khasiatnya:
No comments:
Post a Comment
Sila comment kat sini ye! Hehe.....